Borgerlig begravning i kyrkan

Får man ha borgerlig begravning i kyrkan? Det korta svaret på denna fråga är tyvärr nej, man kan inte ha borgerlig begravning i kyrkan. Läs vidare för att förstå varför.

Varför kan man inte ha en borgerlig begravning i kyrkan?

white concrete chapel

Trots att tanken kan framstå som logisk för vissa är det inte tillåtet att ha ej kyrkliga begravningar i kyrkans heliga rum. Orsakerna till detta är enkla. En kyrka, med sin religiösa bakgrund, är tänkt för ceremonier som följer en särskild religiös tradition. En borgerlig begravning, å andra sidan, är utan religiösa inslag.

Vad är det för skillnad mellan en kyrklig och en borgerlig begravning?

När man talar om borgerlig begravning kontra en religiös, ligger skillnaden huvudsakligen i ceremonins struktur och innebörd. Medan en kyrklig begravning innefattar religiösa ritualer och texter, är en borgerlig begravning mer fokuserad på den avlidnes liv och personliga värderingar.

Topp 5 Annorlunda platser för en borgerlig begravning

  1. Hembygdsgårdar: Att hålla en borgerlig begravningsceremoni på en hembygdsgård är som att göra en hyllning till den avlidne i en miljö som präglas av kulturhistoria och tradition. Dessa gårdar har ofta naturnära lägen, vilket ger en lugnande effekt. De erbjuder ofta mysiga samlingslokaler, men kan tyvärr vara svårtillgängliga under sommaren på grund av andra evenemang.
  2. På en strand: En strandbegravning erbjuder en naturlig och lugnande atmosfär för ett sista farväl. Det rytmiska ljudet av vågorna ger en naturlig bakgrundsmusik, och den vidsträckta utsikten över havet kan symbolisera övergången till en annan plats. Ceremonin kan designas för att inkludera unika element, till exempel en sandceremoni där olika färgad sand hälls i en gemensam behållare för att symbolisera sammansmältningen av livet och minnena av den avlidne. Ett strandtema kan även återspeglas i valet av blommor, musik och minnestal.
  3. Herrgårdar och malmgårdar: Herrgårdar kan erbjuda en storslagen och känslomässig miljö för en borgerlig begravningsceremoni. De imponerande byggnaderna, de vidsträckta landskapen och den unika historien skapar en stämning som både hedrar och minnesmärker den avlidne. Att anordna en borgerlig begravning på en malmgård är ett uttryck för uppskattning och minnesvärdhet. Malmgårdar, ofta belägna i städer och präglade av sina ståtliga byggnader och lummiga trädgårdar, skapar en minnesvärd atmosfär för en sista avsked. Men även dessa platser kan vara svåra att boka under sommaren, då de är populära för bröllop och andra evenemang.
  4. Mindre slott och festvåningar: Att hålla en borgerlig begravningsceremoni på ett mindre slott eller en restaurang kan tillföra en känsla av betydelse och tidlös elegans. Dessa platser erbjuder ofta förstklassiga faciliteter och tjänster, vilket hjälper till att skapa en minnesvärd och personlig upplevelse. Men notera att dessa platser också kan vara mycket eftertraktade under sommartid.
  5. På en båt: Om den avlidne älskade havet eller hade en speciell förbindelse med vatten, kan en båt vara en otroligt meningsfull plats för en borgerlig begravning. Denna miljö tillåter en unik och minnesvärd ceremoni, där man kan säga farväl i takt med havets vågor. En sista resa ut på det öppna havet kan vara ett meningsfullt sätt att hedra en person som älskade sjöfart och äventyr. Var dock medveten om att man behöver hyra hela båten för ceremonin.

våra BORGERLIGA officianter

Visa alla

Susanne
Eklöf

Borgerlig officiant och begravningsrådgivare

Kristina
Wessman

Borgerlig officiant och begravningsrådgivare

Lena
Thimon

Borgerlig officiant och begravningsrådgivare

Var brukar man hålla en borgerlig begravning?

Även om kyrkan inte är en möjlighet, finns det dock ett överflöd av alternativ för en borgerlig ceremoni. Man kan ha en borgerlig begravning precis var som helst, exempelvis i kapell, församlingshem, eller kanske till och med en favoritplats ute i naturen, kan bli platsen för denna viktiga händelse. Oftast väljer man att ha en borgerlig begravning i en kapell eller i naturen. Genom att välja en sådan plats kan du ge begravningen en ännu mer personlig prägel.

Borgerlig begravning i kapell

Ett kapell kan vara en strålande plats för en borgerlig begravning. Många kapell har både den solennitet och den intimitet som behövs för att hedra en älskad persons liv. De är neutrala platser, fria från specifika religiösa symboler, men ändå med en atmosfär av vördnad. Du kan hitta flera kapell runt om i Sverige genom att besöka den här länken: Kapell i Sverige.

Borgerlig begravning i naturen

Att hålla begravningen i naturen kan också vara en fantastiskt fin idé. Det ger möjlighet att hedra den avlidne i en miljö som kanske har haft en särskild betydelse för dem. Det kan vara en skog, en sjö, eller kanske en älskad trädgård. Dessa platser tillåter en unik koppling mellan personen och platsen, vilket kan skapa en mycket minnesvärd och personlig ceremoni.

Att arrangera en borgerlig begravning innebär att du har friheten att utforma ceremonin så att den bäst reflekterar den avlidnes liv och värderingar. Oavsett om det är i ett kapell, ett församlingshem eller i det fria, kommer det att bli en betydelsefull avskedsceremoni.

ord från anhöriga

Anledningen till att vi valde Susanne som begravningsrådgivare är att hon även är officiant. Som person är hon enkel att ha att göra med, lätt att få tag i och svarat snabbt på frågor. Som officiant var hon strålande, något som flera som deltog berättade i efterhand.

Ann-Charlotte D.

Läs alla omdömen på Trustpilot

FAQ

Får man ha borgerlig begravning i kyrkan?

Nej, en borgerlig begravning tillåts tyvärr inte i kyrkans rum. Istället kan ceremonin hållas på valfria platser, till exempel i ett kapell, församlingshem eller ute i naturen.

Varför kan man inte ha en borgerlig begravning i kyrkan?

En kyrka är avsedd för ceremonier som följer en särskild religiös tradition. Borgerliga begravningar, som inte innefattar religiösa inslag, är därför inte tillåtna i kyrkan.

Vad är en borgerlig officiant?

En borgerlig officiant är en person som leder en borgerlig begravning. Officianten kan hjälpa till att skapa en personlig ceremoni som återspeglar den avlidnes liv och värderingar. Vi erbjuder tjänster som borgerliga officianter och du kan läsa mer om vad en borgerlig officiant här.

Kan man ha begravning utan präst?

Ja, i en borgerlig begravning används ingen präst. Istället kan ceremonin ledas av en borgerlig officiant.

Var kan man ha en borgerlig begravning?

En borgerlig begravning kan hållas i ett kapell, ett församlingshem, hemmet, en annan valfri lokal eller ute i naturen. Här kan du hitta kapell i flera svenska städer.

Vem får utföra borgerlig begravning?

En borgerlig begravning kan utföras av en borgerlig officiant.  Du kan hitta en lista över borgerliga officianter här.

Hur kan man skräddarsy en borgerlig begravning?

En borgerlig begravning kan skräddarsys för att spegla den avlidnes personlighet och liv. Detta kan inkludera val av plats, officiant, musik, dikter, minnesord och mycket mer. Läs mer om hur man planerar en borgerlig begravning här.

Hur mycket kostar en borgerlig begravning?

Kostnaden för en borgerlig begravning kan variera beroende på val av plats, officiant och andra aspekter av ceremonin. För mer information om kostnader vid borgerlig begravning, besök denna sida.