Kostnader för borgerlig officiant

Vilka kostnader för borgerlig officiant finns det? Vi hjälper dig reda ut frågorna. En av de mest centrala utgifterna är avgiften för en begravningsförrättare, eller en ’borgerlig officiant’. Denna artikel ger en överblick över faktorer som påverkar en borgerlig officiants kostnad och ger insikt i vad du kan förvänta dig.


Vad kostar en begravningsofficiant? – En grundläggande översikt

Att ordna en begravning kan innebära många kostnader, och en av dessa är avgiften för en begravningsförrättare, också känd som en borgerlig officiant. En officiant leder begravningstjänsten och spelar en viktig roll i att skapa en meningsfull och personlig ceremoni.

Priset för en officiant kan variera mycket, beroende på flera faktorer. Generellt kan kostnaden för en borgerlig officiant variera mellan 0 kr, om det är en kommunal officiant, till flera tusen kronor. Vanligtvis varierar kostnaden mellan 4000-8000 kr. Men vad påverkar dessa kostnader? Låt oss ta en närmare titt på det.

Topp 3 Faktorer som påverkar kostnaden för borgerlig officiant:

  1. Erfarenhet och expertis: Mer erfarenhet och expertis kan leda till högre avgifter.
  2. Tjänster: Specifika tjänster, till exempel hur lång tid det tar för att skriva ett unikt minnestal, kan påverka kostnaden.
  3. Tidpunkt för ceremonin: En ceremoni under icke-standardtider kan leda till högre kostnader.

våra BORGERLIGA officianter

Visa alla

Susanne
Eklöf

Borgerlig officiant och begravningsrådgivare

Kristina
Wessman

Borgerlig officiant och begravningsrådgivare

Lena
Thimon

Borgerlig officiant och begravningsrådgivare


Specifika tjänster och deras priser: Vad kostar en officiant?

Som nämnt tidigare kan specifika tjänster från officianten påverka kostnaden. Låt oss titta på några exempel:

  • Planering av begravningen: Vissa officianter kan assistera med att planera hela begravningen, vilket kan inkludera att välja och ordna musik, skriva och hålla ett tal, och koordinera med andra inblandade tjänsteleverantörer.
  • Utförande av begravningen: Detta är den mest grundläggande tjänsten en officiant erbjuder, vilket innebär att leda själva begravningstjänsten. Priset för denna tjänst är ofta det som utgör den största delen av officiantens avgifter.
  • Musikaliska inslag: Om officianten sjunger eller spelar ett instrument under tjänsten kan detta vara en extra kostnad.
  • Minnestal: Framför allt hur många timmar officiantel lägger ned totalt för att kunna skriva och hålla ett tal. Hos vissa officianter, exempelvis hos begravningsbyrå Lavendla, ingår det ett längre möte med anhöriga i hemmet eller en möteslokal för att skriva ett unikt tal.

Det är viktigt att komma ihåg att dessa tjänster och deras kostnader kan variera mycket mellan olika officianter. Det är därför alltid bäst att diskutera specifika tjänster och priser med officianten eller genom begravningsbyrån innan ni bokar.


ord från anhöriga

Anledningen till att vi valde Susanne som begravningsrådgivare är att hon även är officiant. Som person är hon enkel att ha att göra med, lätt att få tag i och svarat snabbt på frågor. Som officiant var hon strålande, något som flera som deltog berättade i efterhand.

Ann-Charlotte D.

Läs alla omdömen på Trustpilot


Faktorer som påverkar priset

Det finns flera faktorer som kan påverka kostnaden för en borgerlig officiant.  En av de viktigaste faktorerna är om officiantens tjänster är inköpta eller ej. Om det är någon i familjen eller vänskapskretsen som agerar som officiant, kan det vara kostnadsfritt. Men om ni anlitar en professionell officiant, kommer det att vara en kostnad involverad. Det är viktigt att komma ihåg att varje officiant är unik och kan ha sina egna prissättningar.

Därutöver påverkas priset också av vilka tjänster officianten tillhandahåller under begravningen. Om officianten till exempel sjunger eller spelar ett instrument, kan detta öka kostnaden. Dessutom kan även detta om officianten tillhandahåller specialiserade tjänster, som att skriva ett unikt minnestal eller att inkludera särskilda ritualer i ceremonin påverka kostnaden.

Ceremonin som hålls under icke-standardtider, till exempel på kvällen eller under helgen, kan också påverka kostnaden.

Erfarenhet och expertis kan också spela roll. En officiant med många års erfarenhet och särskild expertis kan ha högre avgifter jämfört med en nybörjare. Erfarenheten kan dock också innebära att ceremonin hanteras smidigt och professionellt.

Lavendla tar en avgift om 495 kr för att hjälpa er att boka en officiant. Denna avgift är dock oberoende av officiantens egna kostnader.

Vanliga frågor och svar om kostnader för borgerlig officiant

Vad är skillnaden mellan kostnaden för en borgerlig officiant och en präst?

 Präster inom Svenska kyrkan tar inte ut någon avgift för att hålla i en begravning för en avliden som har varit medlem i Svenska kyrkan. Kostnaden för en borgerlig officiant kan variera, och det beror på flera faktorer, inklusive erfarenhet, tjänster och resekostnader.

Hur mycket kostar en borgerlig officiant?

Kostnaden för en borgerlig officiant kan variera mycket, beroende på flera faktorer. Generellt kan kostnaden för en borgerlig officiant variera mycket.
De flesta borgerliga officianter i Stockholm börjar på 7600 kr och uppåt.
Kommunala officianter finns hos ett fåtal kommuner (OBS inte i Stockholms Stad) och kan ibland vara gratis. De kommunala officianter i mindre kommunerna är oftast inte gratis, utan har ett rabatterat arvode på ca 3000 kr.