Kostnader vid borgerlig begravning

Vad är kostnaderna vid borgerlig begravning? Denna guide syftar till att ge dig en tydlig bild av vad som ingår i en borgerlig begravning, vad det kan vara för kostnad av en borgerlig begravning, vilka extra kostnader som kan uppstå och hur du kan planera inom din budget. 


Vad ingår i en borgerlig begravning?

En borgerlig begravning är en icke-religiös ceremoni som fokuserar på att hylla den avlidnes liv istället för religiösa ritualer. En borgerlig begravning inkluderar en kistläggning, vilket innebär att den avlidne förbereds för transport och läggs till kistan i bårhuset. Kistan transporteras sedan till krematoriet eller till platsen där begravningen ska äga rum.

En borgerlig begravning kan anpassas efter familjens eller den avlidnes önskemål, inklusive val av kista eller urna, gravsten, blommor för kistdekoration, ceremonivärd, samt juridiska tjänster vid behov och andra personliga detaljer. Om familjen önskar kan även en askpåse användas som ett mer budgetvänligt alternativ till en urna.

macro photography of white flowers

En lista över tjänster och produkter

I grund och botten kan en borgerlig begravning omfatta följande bastjänster och -produkter:

 • Kistläggning och transport till krematoriet eller begravningsceremonin
 • Ceremonivärd 
 • En kista
 • Koordinering och rådgivning

Oavsett dina specifika önskemål och behov, kan alla paket anpassas för att passa din situation. Det finns flera extra möjligheter att skapa en unik begravning och dess kostnader bör man överväga när man planerar en borgerlig begravning. 

En lista över ytterligare tjänster och produkter inkluderar:

4 bästa tipsen och råden för att budgetera för en borgerlig begravning

 1. Prioritera det som är viktigast: När budgeten är begränsad, är det viktigt att fokusera på de aspekter av begravningen som du anser kommer att vara mest meningsfulla. Kanske är det själva ceremonin, valet av kista eller blommorna som betyder mest. Genom att fokusera på vad som är viktigast kan du säkerställa att pengarna går till det som har störst betydelse för dig och dina nära och kära.
 2. Överväg alternativ till traditionella begravningstjänster: Det finns många sätt att hedra en älskad utan att bryta banken. Till exempel kan du överväga att välja en enklare urna istället för en dyrare, eller att hålla en minnesstund i hemmet istället för att hyra en lokal.
 3. Planera i förväg: Genom att tänka igenom detaljerna i förväg kan du undvika onödiga utgifter och stress. Detta kan innebära att diskutera begravningen med dina nära och kära, eller att prata med en begravningsrådgivare för att förstå dina alternativ och de potentiella kostnaderna.
 4. Ta emot hjälp: Planeringen och genomförandet av en begravning kan vara en överväldigande uppgift, speciellt under en sådan emotionellt tung tid. Tveka inte att ta emot hjälp där den erbjuds. Detta kan vara i form av ekonomiskt stöd från kommunen, hjälp från vänner och familj med planeringen, eller rådgivning från en begravningsexpert.

Planeringen av en begravning kan vara både emotionellt utmanande och ekonomiskt belastande. Men med lite förberedelse och forskning kan man planera en meningsfull och prisvärd borgerlig begravning. Att ha en klar förståelse för kostnaderna, vad som ingår, och vem som betalar är nyckeln till att göra detta på ett effektivt sätt. Med rätt information kan man ge sin älskade ett värdigt


våra BORGERLIGA officianter

Visa alla

Susanne
Eklöf

Borgerlig officiant och begravningsrådgivare

Kristina
Wessman

Borgerlig officiant och begravningsrådgivare

Lena
Thimon

Borgerlig officiant och begravningsrådgivare


Exempel kostnader vid borgerlig begravning

Lavendla Begravningsbyrå har tagit fram några prisexempel för att visa på vad kostnaden kan bli.

 • Enkel begravning: Detta paket är för en liten ceremoni endast för de allra närmsta. Tillsammans med familjen utformas ceremonin efter deras önskemål, och Lavendlas rådgivare sköter resten. Paketet inkluderar kistläggning, transport, ceremonivärd i kyrka/kapell, koordinering och rådgivning. En borgerlig officiant anlitas kostnadsfritt från den avlidnes hemkommun. Priset börjar från 18 680 SEK.
 • Klassisk begravning: Detta alternativ inkluderar alla tjänster i Enkel Begravning, men också en borgerlig officiant från Lavendla som leder ceremonin. Priset börjar från 23 995 SEK.
 • Begravning inklusive juridik: Detta paket går ett steg längre och inkluderar inte bara allt från klassisk begravning, men också juridiska tjänster som bouppteckning och arvsskifte. Priset för detta paket börjar från 39 995 SEK.

Sedan finns det även möjlighet att planera en begravning utan ceremoni. Detta är ett ekonomiskt alternativ som är lämpligt för dem som på grund av diverse anledningar inte önskar en större ceremoni. Priset för denna tjänst börjar från 10 595 SEK.


ord från anhöriga

Anledningen till att vi valde Susanne som begravningsrådgivare är att hon även är officiant. Som person är hon enkel att ha att göra med, lätt att få tag i och svarat snabbt på frågor. Som officiant var hon strålande, något som flera som deltog berättade i efterhand.

Ann-Charlotte D.

Läs alla omdömen på Trustpilot


Vanliga frågor och svar om kostnader vid borgerlig begravning

Vem betalar för borgerlig begravning?

Kostnaderna för en begravning betalas vanligtvis från den avlidnes dödsbo. Om det inte finns tillräckligt med pengar i dödsboet för en värdig begravning, kan man ansöka om begravningshjälp hos den avlidnes hemkommun. Summan av det ekonomiska biståndet varierar från kommun till kommun, men enligt Socialstyrelsen behöver en kommun maximalt bistå med ett halvt prisbasbelopp, det vill säga 26 750 kronor år 2023. De flesta kommuner erbjuder politiker som borgerliga officianter kostnadsfritt.

Hur mycket kostar en begravning om man inte är med i kyrkan?

Kostnaden för en borgerlig begravning varierar beroende på vilka tjänster och produkter som väljs, men generellt sett kan en borgerlig begravning kostnaden vara något lägre än en kyrklig begravning. Detta beror på att vissa avgifter, som kyrkoavgiften, inte tillkommer.