Klädsel vid borgerlig begravning

Traditionellt sett bär gästerna mörka, konservativa kläder vid begravningar. Denna tradition återspeglar sorg och respekt för den avlidne. Men vad har man på sig på en borgerlig begravning? Klädsel vid en borgerlig begravning kan variera beroende på familjens önskemål och den avlidnes personliga preferenser. Låt oss dyka djupare in i detta ämne för att ge dig några riktlinjer och tips.

Om inga särskilda klädriktlinjer anges i inbjudan eller dödsannonsen, är det traditionellt sett mörka och återhållna nyanser som anses lämpliga. Dock kan klädstandarden ibland vara valfri, vilket öppnar upp för en mer personlig och varierad klädstil. Denna valfria klädnorm är allt mer frekvent i dagens samhälle.

Borgerlig begravning klädsel för män

4 saker att tänka på när du väljer klädsel vid borgerlig begravning

  1. Sträva efter en känsla av diskretion och lugn, när du står inför uppgiften att välja kläder för en begravning. Som deltagare i denna viktiga ritual, bör din klädsel framstå som respektfull och vördnadsfull, men inte glädjefull eller festlig.
  2. Du bör hålla färgerna dämpade och undvika kläder i färgstarka och starka röda toner. Valfri klädkod, som blir allt vanligare, ger dig större flexibilitet att anpassa din klädsel, men det kräver också att du utövar gott omdöme. Med denna frihet borde du fokusera på att bibehålla en nyans som är i linje med ceremonimiljön.
  3. Under sommarperioden kan ljusare toner som vitt eller beige vara lämpliga alternativ. Detta är i överensstämmelse med klädkoden valfri klädsel, som innebär att du kan välja mellan mörkare kläder eller de av ljusare, mer subtila färger.

Det är dock viktigt att komma ihåg att alltför utmärkande färger som klar röd eller orange bör undvikas vid en begravning, om det inte uttryckligen anges. Klädvalen du gör ska alltid respektera den sorg och respekt som råder under denna tid.

Klädkod vid begravning

Det finns ingen universell regel för vilken färg du bör bära vid en begravning, utan det varierar baserat på specifika omständigheter. Beroende på begravningsceremonins natur och anhörigas önskemål, kan färgvalet på dina kläder förändras. Därför är det viktigt att vara flexibel och anpassa ditt färgval efter den specifika begravning du ska närvara vid.

ord från anhöriga

Anledningen till att vi valde Susanne som begravningsrådgivare är att hon även är officiant. Som person är hon enkel att ha att göra med, lätt att få tag i och svarat snabbt på frågor. Som officiant var hon strålande, något som flera som deltog berättade i efterhand.

Ann-Charlotte D.

Läs alla omdömen på Trustpilot

Angiven klädkod

Familjens önskemål spelar en central roll i valet av klädsel. Om den avlidne var känd för sin ljusa garderob eller unika stil, kan familjen ibland uppmuntra gästerna att hedra detta genom sina klädval.

Susanne Wihlborg, officiant

Jag minns en familj som önskade att alla gäster skulle bära blått, den avlidnes favoritfärg, vid begravningen. Även kistan och blommorna var blåa. Det var en vacker hyllning.

Ljus klädsel som klädkod

I vissa fall kan familjen önska att gästerna bär specifika typer av kläder. Ett exempel på det kan vara att familjen önskar att alla gäster skulle komma i sommarkläder för att hedra den avlidnes kärlek till sommaren eller för att ha en lättsammare och mer avslappnad stämning på ceremonin. Riktlinjerna för ljus klädsel uppmuntrar till en palett av mjuka och ljusa toner, som kan innefatta färger som beige, himmelsblå, blekrosa och ljusgrå. Det är dock rekommenderat att undvika helt vitt när det gäller klädval. Lätta linnekläder och skjortor i ljusa färger är passande vid ett sådant tillfälle, och det skapar en varm och minnesvärd atmosfär.

Valfri klädsel som klädkod

Valfri klädsel som klädkod innebär att gästerna har friheten att välja mellan svart/mörk klädsel och klädsel i andra återhållsamma färger av ett ljusare slag. Även om klädkoden är valfri, bör du fortfarande undvika starka färger som lysande rött, neongult eller limegrönt. nnebär att ingen behöver känna sig obekväm och det är inte nödvändigt att köpa ny klädsel för att kunna närvara vid begravningen.

Utan specificerad klädkod

När det inte finns någon specifik klädkod i dödsannonsen, eller kanske på det inbjudningskort du mottagit, är det säkrast att hålla sig till mörka och återhållsamma färger. Svart är alltid en bra grundfärg. Mörkblått eller mörkgrått är oftast också lämpligt. Det är bäst att undvika brun färg i sin klädsel, med undantag för om klädkoden specificerar ljus eller valfri klädsel. Kvinnor kan exempelvis ha på sig en vit blus med en kavaj eller jacka. Det rekommenderas att män alltid klär sig i en kostym med en vit skjorta, istället för en skjorta i svart eller någon annan färg.

Borgerlig begravning klädsel – Kvinnor

borgerlig begravning klädsel för kvinnor

För kvinnor som deltar i en begravning kan urvalet av kläder variera, men det finns några allmänna riktlinjer att följa. Kjol, klänning eller eleganta långbyxor kan vara passande val. Dock rekommenderas det oftast en kjol eller klänning vid striktare ceremonier.

Kjol

När du väljer att bära en kjol bör du ha i åtanke att dess längd spelar roll. Kjolen ska vara tillräckligt lång för att minst täcka knäna. Under kjolen bör strumpbyxor alltid bäras, barbent är sällan ett lämpligt val, oavsett årstid.

Färgvalet på dina strumpbyxor kan ofta vara en reflektion av din relation till den bortgångne. Närmare släktingar väljer oftast svarta eller gråa strumpbyxor, medan andra gäster kan välja en beige nyans. Kjolen kan gärna kompletteras med en blus som saknar djup urringning. En ärmfri eller kortärmad blus bör kombineras med en jacka.

Klänning

Om du istället väljer en klänning ska du säkerställa att dess längd är sådan att den täcker knäna. Klänningen ska bäras tillsammans med ett par strumpbyxor. Strumpbyxornas nyans bestäms ofta av sambandet till den bortgångne. Svarta eller grå strumpbyxor är att föredra för närmaste familjemedlemmar, medan övriga gäster kan välja att klä sig i beige strumpbyxor, om så önskas. Om klänningen är ärmfri eller kortärmad bör en jacka användas som komplement.

Långbyxor

För de som föredrar långbyxor, bör byxorna vara av en mer elegant karaktär. Jeans är generellt sett inte ett lämpligt val. Långbyxorna bör bäras tillsammans med en blus som inte har en djup urringning och eventuellt kompletteras med en jacka eller kavaj om blusen har korta ärmar.

våra BORGERLIGA officianter

Visa alla

Susanne
Eklöf

Borgerlig officiant och begravningsrådgivare

Kristina
Wessman

Borgerlig officiant och begravningsrådgivare

Lena
Thimon

Borgerlig officiant och begravningsrådgivare

Borgerlig begravning klädsel – Män

 För män som ska närvara vid en begravning finns det några riktlinjer att följa när det kommer till klädsel. En kostym är generellt det bästa valet och den bör vara av en enda färg och matt i sin framtoning. Randiga kostymer kan vara acceptabla under förutsättning att ränderna är mycket subtila. Kostymen bör kompletteras med en vit skjorta, gärna med en traditionell krage och en slips som är enfärgad eller har ett diskret mönster.

En gång i tiden brukade män bära frack kombinerat med svart väst och vit fluga till en begravning. Idag ses det däremot inte längre som lämpligt, så det rekommenderas generellt att undvika denna typ av klädsel.

Slips: Topp 5 tumregler angående val av slips vid begravningar

  1. Släktskapsmarkering: I Sverige markerar man sitt släktskap med den avlidne med hjälp av slipsens färg. Vit slips gäller för nära anhöriga och svart slips för de andra gästerna.
  2. Vit slips för nära anhöriga: Nära anhöriga män som exempelvis make, son, pappa, bror, barnbarn, måg, svåger, svärfar, kusiner, morbror och farbror bör enligt den svenska traditionen bära vit slips vid begravning.
  3. Bredare slipsdefinition: Den vita slipsen ses inte bara som en symbol för nära släktskap utan också som en symbol för en nära relation till den avlidne. Så du kan bära vit slips även om du inte är nära anhörig genom släkt, men har en nära relation till den avlidne.
  4. Mörka slipsar för icke-nära anhöriga: Män som inte är nära anhöriga till den avlidne bör alltid bära svart slips. En slips i mörkgrått eller mörkblått kan dock också vara korrekt.
  5. Slipsbredd: Det finns ingen fastställd standard för slipsens bredd vid begravning, men traditionellt sett brukar en slips som är 8 centimeter bred bäras.

Borgerlig begravning klädsel – Barn

För barn under 15 år är inte svarta kläder ett krav vid en begravning. Det är helt tillräckligt att de har på sig sina bästa kläder. Som ett tecken på respekt kan det dock vara klokt att undvika de mest livliga färgerna när man klär de yngre gästerna. Det kan också vara lämpligt att avstå från kläder med tryck, som en t-shirt.

Val av skor vid begravning

När det gäller skoval bör du undvika alltför öppna skor på en begravning. Öppna skor kan liknas vid sandaler, vilket inte anses som ett lämpligt val. Kvinnor kan överväga att bära svarta skor med låg eller halvhög klack. Män, å andra sidan, bör välja svarta, välpolerade skinnskor. Alltför höga klackar eller annat som sticker ut bör generellt undvikas.

Val av smycken vid begravning

Med tidens förändringar har traditionerna runt smycken vid begravningar utvecklats. Det var en gång tabu att bära guld- eller andra gulmetallsmycken vid begravningar. Istället bar man pärlor eller diskreta silverdekorationer. Med tiden har dock denna sedvänja tonats ner och det är numera helt acceptabelt att bära guld vid begravningar. Dock, oavsett val av metall, bör smyckena förbli nedtonade och diskreta.

Vanliga frågor och svar om klädsel vid borgerlig begravning

Vad har man på sig på en borgerlig begravning?

Klädseln vid en borgerlig begravning kan variera beroende på familjens önskemål och den avlidnes personliga preferenser. Om inga särskilda klädriktlinjer anges i inbjudan eller dödsannonsen, är det traditionellt sett mörka och återhållsamma nyanser som anses lämpliga. Dock kan klädstandarden ibland vara valfri, vilket öppnar upp för en mer personlig och varierad klädstil.

Vilka färger bör undvikas vid en begravning?

Starka färger, särskilt starka röda toner och andra utmärkande färger som klar röd, limegrön eller orange, bör undvikas vid en begravning, om det inte uttryckligen anges. Klädvalen du gör ska alltid respektera den sorg och respekt som råder under denna tid.

Vad betyder det om klädkoden är ”valfri klädsel”?

Valfri klädsel som klädkod innebär att gästerna har friheten att välja mellan svart/mörk klädsel och klädsel i andra återhållsamma färger av ett ljusare slag. Även om klädkoden är valfri, bör du fortfarande undvika starka färger som lysande rött, neongult eller limegrönt.

Hur ska kvinnor klä sig vid en begravning?

För kvinnor kan klädvalet variera, men det finns allmänna riktlinjer att följa. Kjol, klänning eller eleganta långbyxor kan vara lämpliga val, men kjolen eller klänningen ska alltid vara tillräckligt lång för att minst täcka knäna, och strumpbyxor bör alltid bäras.

Hur ska män klä sig vid en begravning?

För män är en kostym generellt sett det bästa valet, och den bör vara av en enda färg och matt i sin framtoning. Kostymen bör kompletteras med en vit skjorta, gärna med en traditionell krage och en slips som är enfärgad eller har ett diskret mönster.